O DELAVNICI

Brainspotting (BSP) je izredno močna in usmerjena psihoterapevtska metoda, ki s svojim delovanjem omogoča prepoznavo, predelavo in sprostitev globinskih nevrofizioloških izvorov čustvene/telesne bolečine, travme, disociacije in vrste drugih simptomov.

Brainspotting je hkrati oblika diagnoze in obravnave, okrepljena s predvajanjem dvosmernega zvoka. Je globoka, neposredna, močna, pa vendar usmerjena in varna metoda. Brainspotting omogoča nevrobiološko uglaševanje in predelavo izkušenj in simptomov, ki so običajno izven dosega zavestnega uma in jezikovne zmožnosti.

Na delavnici bo predstavljena nevrobiologija psihološke travme. Usmerili se bomo na predelavo travme z metodo brainspotting, ki omogoča predelavo izvorov travme, disociacije in drugih simptomov. Brainspotting omogoča nevrobiološko uglaševanje in predelavo izkušenj in simptomov, ki so običajno izven dosega zavestnega uma in jezikovne zmožnosti. Delavnica bo usmerjena na praktično učenje metode, ki se lahko integrira v različne terapevtske pristope.

S pomočjo metode brainspotting odkrijemo aktivirane položaje očesa, ki jih imenujemo Brainspot. Njihov položaj lahko določimo s pomočjo enega ali obeh očes, katerih zaznave opazimo skozi »notranje okno« (»Inside Window«) klientovega čutnega dojemanja ali skozi »zunanje okno« (“Outside Window”) klientovega refleksnega povratnega odziva (pomežik, očesni trzljaji, razširjene zenice, pospešeno dihanje, subtilni premiki telesa …). Udeleženci bodo najprej spoznali fenomenološki pristop, ki podpira strategije Brainspottinga. Sledile bodo strategije za prepoznavo in predelavo točk (Brainspot). Osredotočili se bomo na uporabo in integracijo metode brainspotting pri vašem tekočem delu s klienti, vključno s tistimi v stanju močne disociacije. Metoda brainspotting je združljiva skoraj vsemi področji terapevtske specializacije.

Metoda brainspotting terapevte opremi z izredno učinkovitim orodjem, ki njihovim klinetom omogoči osredotočen in hiter dostop do globokih delov možganov in tam izvirajočih čustvenih, telesnih ali funkcionalnih težav.

Delavnica je usmerjena na praktično učenje metode, ki se lahko uporabi znotraj različnih terapevtskih pristopov.

CILJI DELAVNICE:

S pomočjo predavanj, predstavitev v živo in prakse v manjših skupinah boste udeleženci:

  • pridobili razumevanje nevrobiologije in psihoterapije psihološke travme,
  • pridobili razumevanje osnovnih komponent metode brainspotting,
  • spoznali teorijo in prakso brainspotting,
  • spoznali uporabo metode brainspotting pri travmi, disociaciji in somatskih stanjih,
  • spoznali uporabo metode brainspotting pri ‘težjih’ primerih in razvoju pozitivnih virov.

Izobraževanje je namenjeno vsem, ki:

  • se strokovno ukvarjate s psihoterapijo ali psihološkim svetovanjem,
  • ste v procesu izobraževanja iz psihoterapije.

Več o metodi lahko preberete na spletni strani: www.brainspotting.pro

Delavnico vodi klinični psiholog in psihoterapevt Mario C. Salvador iz Španije.

Delavnica poteka v angleškem jeziku.

Metodologija

Program se izvaja v obliki praktične delavnice. Namenjen je predstavitvi teorije, praktični izvedbi tehnik, osebnim predstavitvam v živo, praksi in skupinski obravnavi vprašanj in odgovorov. Metoda je osnovana tako, da po usposabljanju udeležencem omogoča uporabo pristopa v praksi. Omogoča tudi predstavitev poteka terapije v živo s prostovoljnimi udeleženci. Različne tehnike metode Brainspotting vadimo v parih, da bi pridobili ustrezno strokovno znanje za uporabo te metode v praksi.

Potrdilo

Udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi, ki velja za pridobitev mednarodnega certifikata s strani Brainspotting Training Inc.

Vodja delavnice

Mario C. Salvador je specialist klinične psihologije, učitelj in supervizor integrativne psihoterapije v okviru Mednarodne zveze za integrativno psihoterapijo (IIPA – International Integrative Psychotherapy Association), učitelj in supervizor transakcijske analize s statusom PTSTA v okviru Mednarodne in Evropske zveze za transakcijsko analizo (ITAA – International Transactional Analysis Association in EATA – European Association for Transactional Analysis). Je tudi supervizor metode EMDR (Eye Movement Desenzitization and Reprocessing) v okviru Evropske zveze za EMDR ter trener in supervizor metode Brainspotting. Mario je direktor Inštituta za integrativno psihoterapijo (ALECES) ter učitelj na magistrskem študiju integrativne humanistične psihoterapije na inštitutu Galene v Madridu. Kot učitelj poučuje še v ZDA, Sloveniji, Avstriji in Romuniji. Bil je vodja komisije za oblikovanje standardov in certifikatov v okviru IIPA. Več informacij: http://www.aleces.com/

POVEZAVA: POLITIKE & VODILA